Det hände i ”extraolympiaden”, som arrangerades i Aten 1906, till minne av de första moderna spelen i samma stad tio år tidigare.
Då fanns inte spjutkastning på programmet. Ej heller 1900 i Paris eller 1904 i St Louis. Och när den nya grenen introducerades i Aten 1906 visste man inte riktigt hur långt de bästa skulle kasta.
Lemmings kast mätte 53.90 och med det vann han Sveriges första OS-guld alla kategorier.
Sverige har inte tagit OS-medalj i spjut sedan Kenth Eldebrink blev trea i Los Angeles 1984. Men längre tillbaks i tiden var spjut en stor svenskgren. 1906 i Aten blev det svenskt på de fyra första platserna. Efter Eric Lemming radade Knut ”Knatten” Lindberg, Bruno Söderström och Hjalmar Mellander upp sig i tur och ordning, alla dock slagna av Lemming med närmare tio meter.
Eric Lemmings krönte sin karriär som
OS-guldmedaljör i Stockholm 1912. Som sådan finns han avbildad på
ett frimärke som gavs ut 2012 i samband med
100-årsjubileet av Stockholms-OS.
Han är Sveriges främste
friidrottsolympier genom tiderna med fyra guld i spjut och tre brons
i kula, femkamp och dragkamp. Numera räknas väl inte extraspelen
1906 i den officiella statistiken, men det ger ändå en
föreställning om Lemmings storhet. Han slog världsrekordet i spjut
nio gånger och kastade som längst 62,32.
Lemming var känd som en stor sällskapsmänniska och charmör, han var en skicklig pianist och den givne centralgestalten i idrottskretsar både på och utanför tävlingsbanan. Han var född i Göteborg 1880 och tävlade först för Lyckans Soldater och sedan för Örgryte IS. Han arbetade som chef för Systembolaget i Göteborg fram till 1930 då han avled blott 50 år gammal i sviterna av spanska sjukan.
En efterföljare fick han på 1920-talet i Erik ”Målarn” Lundkvist från Grängesberg,som var först i världen över 70 meter när han 1928 kastade 71,01.
Vilka härliga idrottstyper det fanns "förr i tiden". Jag har träffat en stor spjutkastare och intervjuat honom, Knut Fredriksson. Det var också en intressant människa!
SvaraRadera