fredag 31 augusti 2012

FRAMTIDENS ÖGONBLICK

Platskortens och de personliga kodernas tid är snart förbi. I framtiden är det ögon och fingeravtryck som gäller.


För en tid sedan kunde man läsa i tidningarna om hur det kommer att gå till i framtiden när man handlar varor i en affär av något slag. I stället för plastkort eller kontanter lämnar man bara sina fingeravtryck i kassan och så dras summan direkt från kontot.


Och när det gäller att forcera stängda dörrar är det snart inte aktuellt med portkoder längre. I tv visades nämligen för en tid sedan hur personal vid en hemlig militär anläggning någonstans i Sverige bara hukade sig ner och satte ena ögat mot ett hål i en liten apparat på väggen, varpå alla portar öppnades på vid gavel med ett lätt surrande.
Apparaten hade avläst ögats mönster och funnit att den som tittade in fanns lagrad i dess minne,och då var det fritt fram.


Vi är nog många som har tänkt oss framtiden som ett enda stort övervakningsöga på temat Storebror ser dig, men det här öppnar ju helt nya perspektiv. Nu är det vi som tittar på makthavarna i stället. Låt vara att vi ingenting ser och att vi gör det för att dom ska kolla att vi har rent mjöl i påsen, men det är i alla fall vi som står för tittandet.
Och tittar man efter riktigt noga kanske det syns något i alla fall. Kom och kika på Storebror. Han sitter inne i bankomaten.


Fast i framtiden behöver vi kanske inga pengar alls. När vi ska handla mat böjer vi oss bara fram och stirrar stadigt in i någon speceriautomat, så rasslar det ut konservburkar med rökt skinka och kålsoppa och blandade grönsaker vare sig vi vill eller inte.
Det gäller med andra ord att ha ögonen med sig när man går och handlar, Och skulle man trots allt behöva ta ut några hundralappar ur bankomaten är det bara en fast och troskyldig blick som gäller.


Har man överskridit kontot nöjer den sig inte med att svälja kortet som förr i världen. Snart sprutar den en vattenstråle i ögat på en i stället och skrattar som Hacke Hackspett medan den delar ut en rak höger med en boxhandske som far ut från väggen på en konstgjord arm. Och när man reser sig upp för att kolla vad som hänt tickar följande meddelande fram på skärmen:
Onda ögat slog tillbaka!


Uttryck som titta in på banken, ögna igenom posten och kasta ett getöga på något får en helt ny dimension.
Alla myndigheters datorer kommer i framtiden att avsluta sina meddelanden med orden: Tack för titten. Och bankerna annonserar under parollen: Här får ni ut era pengar ögonaböj.
Förälskade par sitter omslingrade på parkbänkar i månskenet och säger till varandra:
-Så vackert dina ögon glittrar. Hur mycket har du på kontot?


Och följande replikskifte blir allt vanligare:
-Det var hemskt så fula ögon han har.
-Ja, men dom går i banken.


Och i sagan om Rödluvan heter det i fortsättningen:
-Så stora ögon du har, mormor.
-Det är för att jag lättare ska få ut mina pengar ur bankomaten.


All personlig service upphör, och folk får verkligen lära sig att se livet i vitögat.
En del riktigt trögfattade pensionärer bedöms dock som hopplösa fall och kan få sin pension utbetald över disk vid särskilda åldringsluckor i närmaste spelbutik med motivering att det inte går att lära gamla hundar titta.


På Systembolaget kommer robotar och automater att härska. Här gäller det att ha torra och klara ögon, eftersom obligatorisk nykterhetskontroll är inbyggd i datan. Påsar under ögonen tillåts bara på måndagar, medan flackande blick innebär att man bara får köpa lättvin.
En halv böj kommer i framtiden att heta Ögonaböj, men om man beställer en sådan med röd eller glansig blick öppnas i stället en fallucka så man åker iväg på ett rullband genom en lång tunnel som i Lustiga huset och skjuts ut på trottoaren utan att ha fått något.


Ett annat problem blir den nuvarande plastkortsrepresentationen på krogen. Personalen kommer i framtiden att utrustas med bärbara kontrollapparater när det är dags att betala. Då gäller det att gästerna kan hålla uppe ögonen fram på småtimmarna och titta in i maskineriet.
Gamla uttryck som två vita och en brun får ny innebörd eftersom personalen nu i stället ber att få se på en vita och en pupill när det är dags att betala. La Paloma och notan kommer att heta Dancing in the dark och datan.

1 kommentar: