onsdag 16 oktober 2013

SKOTTEN I SARAJEVO

Här är gathörnet där det small två gånger på eftermiddagen den 28 juni 1914. Med förödande resultat.Här på norra sidan av den latinska bron över floden Miljacka i hjärtat av Sarajevo sköts den österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand och hans gravida hustru Sophie till döds av den serbiske attentatsmannen Gavrilo Princip.
Händelsen har gått till historien som skotten i Sarajevo och var den tändande gnistan till första världskriget, som utbröt en månad senare,


Bakgrunden var följande:
Bosnien och Hercegovina hade lytt under turkiskt styre i mer än fyrahundra år som en provins av det osmanska riket. När detta började falla samman ockuperades området 1878 av den dåvarande stormakten och kejsardömet Österrike-Ungern som annekterade det 1908. Detta sågs med missnöje av serbiska nationalister. De ville att provinsen skulle bli en del av Serbien, som då var ett självständigt land.


Den 28 juni 1914 besöktes Sarajevo av ärkehertigen och tronföljaren Franz Ferdinand. Avsikten med besöket var att visa att denne menade allvar med sin avsikt att förbättra levnadsförhållandena för slaverna i kejsardömet.


Den serbiska organisationen Svarta handen arbetade för att ansluta Bosnien och Hercegovina till ett Storserbien. Man såg Franz Ferdinands avsikt som ett hot och fruktade att många slaver skulle nöja sig med detta och inte längre kämpa för självständighet.


Att hertigen och hans gemål dödades av skotten i Sarajevo vet alla historiskt intresserade. Men hur många känner till att en smörgås spelade en stor roll i dramat?
Förklaringen kommer senare i veckan i denna blogg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar