torsdag 12 januari 2017

VEM VAR NIKLAS ERIK GUSTAVSSON?

Apropå bokstavering kom jag att tänka på den gamla, förmodligen osanna, historien om Putte Kock.


Den tänkte man ofta på när man var utsänd av tidningen på någon landskamp i Stockholm och satt på hotellrummet och skrev, antingen för hand eller på reseskrivmaskin, för detta utspelades någon gång i den avlägsna forntiden. Texten läste man in på telefon till tidningens mottagning där den spelades in på rullbandspelare modell större och skrevs ut av särskild personal.


Man läste högt och tydligt så att grannarna på hotellet bankade i väggarna när det började bli sent på kvällen. Alla svårstavade ord BOKSTAVERADES, alltså Bertil Olof Kalle Sixten Tage Adam Viktor Erik Rickard Adam David Erik Sixten.
Och medan man gjorde det tänkte man ibland på historien om Putte Kock, den gamle tv-kommentatorn som under en sändning av en fotbollsmatch i utlandet gång på gång lär ha kallat en svart spelare för neger.


Slutligen sa man på ledning från studion i Stockholm, som inte kunde höras av tv-tittarna, att du får inte säga negern, Putte.
- Va, sa Putte Kock.
- Du får inte säga NEGERN, Niklas Erik Gustav Erik Rickard Niklas, sa Stockholm.
Varpå Putte Kock lär ha sagt i direktsändning:
- Nu hör jag från Stockholm i mina lurar att negern heter Niklas Erik Gustavsson men det kan väl inte stämma.
Nog om detta. Det var bara en parentes. Strax följer ett nytt och aningen mer aktuellt bokstaveringsdrama i denna blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar