onsdag 6 juni 2018

17 SIDOR I TELEFONKATALOGEN

Bland Sveriges tråkigaste städer placerade Se:s läsare lilla Sävsjö i Småland på fjärde plats i en omröstning 1967.


Så här står det att läsa i nummer 12 av tidningen som utkom den 22 mars detta år:
Sävsjö är Smålands yngsta och näst minsta stad, 5 500 invånare som fyller 17 sidor i telefonkatalogen. Under bokstaven U finns bara tre namn. Under Ö är det lika många.


Klockan är 22.25 när vi rullar in på det jättelika grustorget i Sävsjö efter en fyrtiomilafärd från Stockholm. Torget ligger öde så när som på en korvkiosk. Tystnaden är sådan att man kan höra ett korvpapper falla.
Plötsligt skriker det av bränt gummi i ett gathörn! En liten Opel tvärbromsar framför kiosken. En ung man stiger ur och köper en kokt med bröd. Han stoppar denna småländska supé mellan tänderna, tvärsläpper kopplingen och försvinner med ett sista gummiskrik åt Bringetofta-hållet till.


I arla morgonstunden traskar Se-patrullen sedan ut på stan för att kolla om där är så tråkigt som omröstningens deltagare påstår. På Västra Järnvägsgatan spikar en gubbe nya affischer på anslagstavlan. Det ska bli biopremiär på ”Trassel på luskulan”. Av övriga affischer framgår att det är full rulle både i Filadelfia och Allianskyrkan. I Allians talar pastor Eldemyr, och i Missionskyrkan kör man med pastor Henriksson som talar över ämnet ”Varför just Jesus?” Filadelfia puffar för pastor Eriksson, som ”sjunger och talar”, och det är väl ungefär vad man väntar sig av honom.
En ung man går förbi och säger:
– Här är det bara pastorerna som det är fart på.


På Centrumbaren slår man på trumman för grillat käk. Liksom på andra håll i grillbranschen kan man inte heller här stava till wienerschnitzel, men man vet att ta 5:50 för den.
Vi återvänder till högkvarteret på hotellet. Fem bord är upptagna i matsalen. Gästerna samtalar i viskande ton. Man rör försiktigt med skeden i kaffekoppen för att inte vålla något störande slammer.
Sävsjö blev stad 1947. Varför är det ingen som riktigt vet. Tidigare var det fråga om ett municipalsamhälle grupperat kring en station där tågen sällan stannade.


Av litteraturen framgår att livet i Sävsjö var lite roligare förr. Av de smålandshstorier på bygdemål som givits ut i bokform utspelar sig ett förvånansvärt stort antal just i Sävsjö, där original som Joan Vesst och Kal-Joan Kofot var mantalsskrivna.
En historia berättar:
Joan Svenssön i Sävsjö hade dött i spanska sjuka. Då la Kal-Joan Kofot å Joan Vesst ihop te en krans. Inna Kalle geck te beravninga drack han ett dussin bir. Sen geck han te körgårn, steg fram te grava me kransen, slängde ner´an i grava å sa: Här ä en krans ifrå Joan å me. Den kösta arton å femti!
Det var Sävsjö det. Nu är det dags för den stad som placerades på bronsplats att redovisas i denna blogg. Spännande fortsättning alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar