måndag 25 juni 2018

RIMNERSVALLEN FÖR 50 ÅR SEDAN

Den här veckan är det femtio år sedan friidrottslandskampen mellan Sverige och Norge arrangerades på Rimnersvallen i Uddevalla.
Det skedde den 28 och 29 juni 1968, en fredag och en lördag veckan efter midsommarhelgen.

Öppningsceremoni med flaggor, musikkår och delar av svenska och norska truppen

Landskamper i friidrott var stora saker på den tiden. Finnkampen var flaggskeppet men det förekom även matcher mot Norge, Frankrike, Ungern, Italien, Tyskland, Storbritannien och andra länder. Gemensamt för dem var att de nästan alltid var förlagda till Stockholms Stadion när Sverige hade hemmamatch..
Att lilla Uddevalla fick arrangera en landskamp väckte stor uppmärksamhet. Det var IK Orient med ordföranden och gamle höjdhopparen Stig Andersson i spetsen som tog initiativet. Efter att ha uppvaktat Svenska friidrottförbundet en längre tid fick man klartecken.


Närheten till Norge var ett tungt argument. En hel del besökare kom sedan också resande från grannlandet för att heja fram sina landsmän när det var dags. Landskampen sågs av cirka 5 000 åskådare på fredagen och 7 000 på lördagen, alltså runt 12 000 betalande sammanlagt.

Anders Gärderud leder 5000 meter ett varv före mål men blir så småningom slagen av Arne Kvalheim.

Precis som i Finnkampen var det sex deltagare i varje gren den här gången. Det vanliga var annars två man per gren från varje land.
Sverige vann landskampen med 224 poäng mot Norges 185. Resultaten var naturligtvis blygsamma med nutida mått. Kjell Isaksson vann stav på 4.90, Bo Jonsson höjd på 2.13 och Lars-Olof Höök längd på 7.43. Bättre står sig Åke Nilssons 82,24 i spjut, men det var förstås med ett redskap med annan tyngdpunkt än dagens. Det internationellt sett mest gångbara resultatet var nog Bengt Perssons segertid 8.36,0 på 3000 meter hinder.

Arne Kvalheim.

Ove Berg spurtade hem 800 meter på 1.48,7, och på 5 000 fick Anders Gärderud ge sig för norrmannen Arne Kvalheim som vann på 13.52,6. Kvalheim vann även 1500 och blev alltså dubbelsegrare liksom landsmannen Ole Berndt Skarstein på 100 och 200 meter.
Mer om landskampen i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar