tisdag 26 juni 2018

LANDSKAMPEN I BOHUSLÄNINGEN

Den här veckan är det femtio år sedan Sverige och Norge möttes i friidrott på Rimnersvallen i Uddevalla med stjärnor som Anders Gärderud och Ricky Bruch.
Från Bohusläningen var vi fem man som bevakade landskampen. Arne Andersson fotograferade, Jan Gerd skrev referat, jag gjorde intervjuer, Lennart Floodberg skrev krönikor och redaktionssekreteraren Gerhard Andersson gjorde kringreportage ur den ovane friidrottsåskådarens perspektiv.


Vi fick vara med om en dramatisk förstadag med 3000 meter hinder som höjdpunkt. Bengt Persson vann efter en raketspurt på världstiden 8.36,0. Sten Bergqvist snubblade på sista bocken och föll raklång framför huvudläktaren men reste sig och grejade tredjeplatsen.


Anders Gärderud beordrades att springa 5000 meter mot sin vilja. Han fick stryk av Arne Kvalheim, tog nattåget hem till Stockholm och avstod från 1500 meter dagen därpå.
Där hade vi Ulf Högberg som skulle ta revansch efter att ha blivit spiktrampad på 800 meter första dagen och slutat näst sist. Men på 1500 lunkade han i mål allra sist, långt efter de andra, och ingen förstod någonting. Senare visade det sig att Högberg led av ett hjärtfel, och han kom inte tillbaka på tävlingsbanorna mer det året.
Fler landskampsminnen i morgon.

1 kommentar:

 1. visst var det roligare förr, hehe.
  Kåseri-inslaget i Bohusläningen t.ex.
  Nu får jag nöja mig med att skriva i
  macilane.wordpress.com
  Bättre litet än inte aldrig.

  SvaraRadera