fredag 15 juni 2018

VI HAR EN VINNARE!

Eksjö i Småland, husarernas och majorsänkornas stad, placerades av tidningen Se:s läsekrets som klar etta på listan över Sveriges tråkigaste städer.


Det hände 1967, så det är inte säkert att det gäller än i dag. Och när Se tog den lilla smålandsidyllen på pulsen för drygt 50 år sedan, fann man att Eksjö nog hade varit värt ett bättre öde. När smålänningarna smällde ihop handflatorna och dansade La Bostella på Statt var det minsann inte ledsamt i stan.


Eksjö har traditioner från medeltiden, var fullt utvecklad handels- och tingsplats på Erik av Pommerns tid, brändes av danskarna 1568 och brann ner av sig själv 1856, konstaterar Se-patrullen i en komprimerad historiebeskrivning och fortsätter:
Eksjö hade varit en stor stad i dag om inte våra förfäder hade dummat sig. I stället för att dra södra stambanan genom stan, drog man den 15 kilometer väster om Eksjö och anlade en station som man kallade Nässjö. Stationssamhället växte upp och blev stad, men hur det än är, så tycks det aldrig bli annat än stationssamhälle av Nässjö.
Att Eksjö ändå överlevde hängde ihop med att tre regementen förlades dit.


Se kollade gatulivet en regnig dag i fotgängarvimlet på Storgatan:
Ut genom porten till Smålands bank kom en gubbe i läderkeps. Han klappade sig belåtet på bakfickan, grenslade cykeln och trampade hem för att sy in ännu ett par Aeroplan Stam fria i madrassen. Två vithåriga damer i präktiga galoscher stannade i hörnet och konverserade.
– Goddag, söta Kristin!
– Nej men Agnes, så roligt. God dag!
Tanterna pratade som om de vore författade av Hjalmar Bergman.


Det var tydligen gott om såna tanter i stan. Bläddrade man i telefonkatalogen fann man att tillgången på pensionerade officersänkor var betryggande. Majorskorna och överstinnorna trängdes på sidorna, framhåller Se-patrullen och fortsätter:
Det skymmer över det stenlagda torget, torghandlarna stänger luckorna i sina saluvagnar, källarmästaren på Stadshotellet tänder neonskylten. I afton dans.


Årets modedans var en sydamerikansk variant på Små grodorna som heter La Bostella. Den som sett Eksjö slå ihop handflatorna över huvudena och samtidigt sparka med fötterna kan inte sanningsenligt påstå att det skulle vara tråkigt i stan, framhåller tidningens utsända. I allt hetsigare tempo går dansen vidare. Gamla trimmade handelsresande får imma på glasögonen, dansklänningar i vårens ljusa kulörer missfärgas av osköna svettfläckar och hela krogen gungar så att det klirrar om prismorna i belysningen. Starkt flåsande återvänder en dam från dansgolvet till sitt bord och dimper ner på stolen.
-Dä va dä jävligaste ja vatt mä om! säger hon och torkar sig under armarna med servetten.
Allt detta försiggår i de lokaler där fordom löjtnanterna drog fram på skyttelinje i wienervalsen medan militärorkestern pumpade hotellet fullt av Strauss.


Tråkigt hade dom alltså inte i Eksjö, trots att stan just hade utsetts till Sveriges tråkigaste. Så här såg den slutliga listan ut sedan Se:s läsekrets sagt sitt:


Och därmed stänger vi avdelningen Sveriges tråkigaste städer även i den här bloggen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar