fredag 3 augusti 2018

TÄNK PÅ VAD NI DRÖMMER!

Drömmar är farliga saker. Att man blir utsatt för bedrägerier, att man misslyckas i affärer, att man får magsår och drabbas av svår sorg – allt detta elände bottnar i att man drömmer när man sover.


Nej, det är inte jag som tror så, utan något som hävdas i ett nummer av tidningen Se från 1967 som jag sitter och bläddrar i drygt femtio år senare.
Och anledningen till att man skriver så är en inte direkt nyutkommen men dock bok med titeln ”Den underbara drömmen”. En bok som närmare bestämt är utgiven 1925 och enligt baksidestexten är ”den nyaste och tillförlitligaste drömboken med uttydning av flera hundra olika drömmar samlade och upptecknade efter världens ryktbaraste drömtydare”.


Här får man bland annat reda på att militärer ska man akta sig väldigt noga för att drömma om, eftersom speciellt löjtnanter och husarer bara för olyckor och elände med sig.
Så här heter det:
Militär = träffa lata och okunniga människor.
Drömmer man om en husar innebär det att man bli angripen av falska vänner.
Att drömma om en löjtnant innebär att man blir utsatt för översitteri och enfald.
Officer = man gör skulder.


Sådana personer som präster och advokater ska man också passa sig för.
Präst = sjukdom, processer och elände.
Advokat = ledsamma nyheter.
Adel = träffa högfärdiga människor.
Bankir = träffa en farlig människa.
Baron = träffa en dum människa.
Domare = det blir gräl och ledsamheter.
Hertig = träffa en högdragen människa.
Kejsare = bliva förtryckt.


Vissa djur är också riskabla att drömma om, enligt samma källa.
Drömmer man om en simmande anka blir det regnig väderlek. Det spelar ingen roll vad meteorologerna säger, har man drömt om en anka så är det klippt. Regnet öser ner.
Baggar bör också undvikas. Att drömma om dem innebär gräl och slagsmål. Om man är karl, vill säga. Är man fruntimmer innebär det att en farlig friare är i faggorna.
Blodiglar innebär att man blir utsatt för en efterhängsen människa.
Flugor innebär farliga underrättelser.


Vad ska man då drömma om för att gå en lyckligare vardagstillvaro till mötes? Jo, ”Den underbara drömmen” har en hel del att rekommendera.
Men ska drömma om näktergalar, för då blir man utsatt för ”lyckliga kurtiser”.
Det finns flera sätt att bli utsatt för en kurtis. Man kan till exempel drömma om en divan. Då blir man kurtiserad direkt.
Man ska drömma om lärkor, helst sjungande, för då blir det vackert väder.
Man ska drömma om fiskförsäljerskor, för då får man uppleva en stark familjevänskap, och man ska drömma om att man flyger i luften, det betyder stor personlig framgång.


För endast 35 öre erhöll man på 1920-talet denna drömbok. Och det var inte nog med att man fick alla sina konstiga drömmar uttolkade – den lilla boken omfattade också en förteckning över årets Tycho Brahe-dagar samt en anvisning i konsten att spå i kort.


De sista tre sidorna tillhandahåller dessutom en ”kortfattad planetbok”, av vilken det framgår att jag som är född i maj inte är särskilt vacker men tjänar skapligt med pengar. Eller som det ordagrant heter:
De i denna månad födda äro som folk är mäst, icke fula men utmärka sig icke heller för någon skönhet. De älska de sköna konsterna och vetenskaperna, och idka dem vanligtvis med så stor framgång att de genom dem bereda sig en god inkomst.”
Man får tacka så mycket för det omdömet. Det kunde varit värre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar