onsdag 8 augusti 2018

VASS PILKASTARE OVAN VINNARE

Årets match på landet mellan kåsören och redaktör S inleddes traditionellt med pilkastning utanför kåsörens sommarstuga.
Ska jag ta med nånting, sa redaktör S i telefon dagen före.
– Glatt humör förstås, sa kåsören. Och gärna några pilar och en piltavla om du har för jag kan inte hitta min..


Å andra sidan hade denna uråldriga tavla gått sina modiga 15-20 tiokamper genom åren och var i stort behov av att bytas ut. Problemet löstes av redaktör S som kom till start medförande både ny tavla och nya pilar som dessutom visade sig vara betydligt vassare än kåsörens gamla och inte lossnade från tavlan i samma utsträckning.


Pilkastningen är av vedertagen hävd inledningsgren i den anrika mångkampen, denna mångkamp som genom åren har genomgått något av en metamorfos fast tvärtom. Från att i början ha varit en storslagen tiokamp över två späckade tävlingsdagar med grenar som stående tresteg, stövelkastning och straffsparksläggning har matchen övergått till först sjukamp, sedan femkamp och slutligen trekamp med de inte fullt lika glamorösa grenarna pilkastning, frågesport och minigolf.
Men som redaktör S brukar uttrycka det:
– En gång tiokampare, alltid tiokampare.


Pilkastningen går till så att de båda atleterna kastar tre pilar var i varje omgång för att i tur och ordning försöka träffa varje fält från 1 till 20. Först till 20 vinner alltså.
Tävlingen inleddes tidig förmiddag på den heta sommarens första mulna dag.. Redaktör S kom till start i en blå långärmad tröja med uppfälld krage, medan kåsören slog till med en röd t-shirt med texten Fuerteventura Surfing Club.


Efter lätt uppvärmning, där kåsören missade hela trädet med en av pilarna, var det dags för allvaret. Men missarnas mångfald fortsatte, i omgång efter omgång utan att någon av atleterna lyckades träffa fält nummer 1.
– Vad är det som händer? sa redaktör S.
– Det här är ju bedrövligt, sa kåsören.
– Vi träffar ju knappt tavlan, sa redaktör S.
– Tur att ingen ser oss, sa kåsören.


Sedan hände allt på en gång.
Kåsören var den som hittade rätt först och träffade både ettan, tvåan och trean i tät följd. Efter en stund ledde han med 10-8, sedan 14-10. och några minuter senare med 18-14.
Redaktör S hann knappt börja psyka sin motståndare förrän denne hade matchpil vid ställningen 19-17.
– Nu kommer nerverna in i bilden, sa han.
– Vems nerver pratar du om, sa kåsören samtidigt som han punkterade hela tillställningen genom att sätta matchpilen. För säkerhets skull två stycken efter varandra i ruta 20.


– Jag saknar ord, sa redaktör S. Vad är det som har hänt. Du måste ha tjuvtränat.
– Hur skulle jag kunnat göra det, sa kåsören. Jag har ju varken tavla eller pilar.
Därmed hade han tagit ledningen med 1-0 i trekampen. 
Fortsättning följer i denna blogg i morgon.

2 kommentarer:

  1. Ser fram emot denna trekamp. EM hamnar i skuggan av denna spännande kamp. Härligt Gunnar🏋️‍♂️🏅🎯

    SvaraRadera
  2. Kanske, kanske är det tronskifte på gång? Spänningen stiger i Solna!

    SvaraRadera