onsdag 20 februari 2013

"ALPERNAS ÖRN" STOPPADES AV PAPPA

Sveriges förste världsmästare på skidor hette John Lindgren (1899-1990) och var från Hedlunda utanför Lycksele. 1927 i Cortina vann han de båda lopp som stod på programmet på den tiden, 18 och 50 kilometer, och döptes till "Alpernas Örn" i den italienska pressen.


Till OS i St Moritz året därpå ansågs han självskriven. Men då sa pappa Lindgren ifrån: Här ska inte åkas ner till Alperna varenda vinter minsann. Det finns viktigare saker att göra här hemma.
Så John Lindgren fick inte vara med om den olympiska svenska trippeltriumfen på femmilen i St Moritz 1928 trots att han blivit dubbel världsmästare året innan.


När Särna-Hedlund, Husum-Jonsson och Volger Andersson lade beslag på de tre OS-medaljerna var världsmästaren sysselsatt med arbetet hemma på pappas gård med tillhörande sågverk. Där fanns mycket att göra, inte minst i form av skogsavverkning tillsammans med bröderna Ivan och Gösta.


Alla tre var tävlingsåkare, och John berättar i sin bok Skidminnen från 1975 hur de tränade. Grund och styrka fick de genom det hårda skogsarbetet (inga motorsågar på den tiden). Kondition och teknik skaffade de sig genom åkningen till och från avverkningsplatserna. Det var tävling varje gång, berättade bröderna i en tv-intervju på 1980-talet.


Dessutom åkte de skidor till och från tävlingarna. Fram till 1925 var Lycksele utan järnväg. Närmaste stationen fanns i Hällnäs, sex mil bort. När bröderna Lindgren skulle ut och tävla åkte de först skidor till tåget och när de kom tillbaka spände de på sig laggarna igen och åkte hem.


John Lindgren tog sitt första SM 1923. Han vann Vasaloppet 1924, och när han på hösten 1926 blev uttagen till VM i Cortina tränade han som aldrig förr. Till VM-tävlingarna kom han i sitt livs form och vann båda distanserna överlägset.


På 50 km segrade han med 18 minuters marginal till svenske mästaren på 30 km John Wikström. Efter en vilodag var det så dags för 18 km-loppet som han vann med sex minuter före tjecken Donth.
Nämnas bör kanske att varken Norge eller Finland deltog, men tjeckerna ansågs väl så vassa och hade vid tidigare tillfällen besegrat flera av de norska åkarna.


De italienska journalisterna var i alla fall mycket imponerade av John Lindgren och döpte honom till Alpernas Örn.
”Det är något örnliknande över denne nordbo”, skrev man. ”Gestalten är senig och satt men smidig. Mörka, kraftiga ögonbryn inrama de spelande ögonen.”


Tilläggas kan att varken John Lindgren eller någon annan visste att det var VM han vunnit. De första mästerskapen kallades nämligen FIS-tävlingar (efter det internationella skidförbundets initialer). Först 1937 i Chamonix benämndes tävlingarna officiellt som VM och då fick även de tidigare avgjorda mästerskapen VM-status i efterhand.

3 kommentarer:

 1. Hej Gunnar. Vilken story, det var ett himla krut i dessa killar, för det var de väl när det begav sig. Intressant läsning för alla som skjutsas eller åker moppe till träningar och matcher idag. Intressant ööver huvud taget. Själv var jag inte ens kapabel att orka med transportstrckan ....en väg. Försökte inte ens om sanningen skaöl fram. Vi åkte rälsbuss till Bjursjön, ja som sagt, något gym behövde de inte gå på , om det ens fanns på den tiden. Tac ck Gunnar / Bengt

  SvaraRadera
 2. Here jösses Redaktören så illa jag har stavat....i dubbel bemärkelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara, Bengt, så länge glidet och fästet är bra. Jag åkte faktiskt skidor till Bjursjön men det berodde nog mest på att rälsbussen inte stannade på Egersberg.

   Radera