torsdag 21 februari 2013

SKIDÅKAREN SOM INTE HAJADE KLYKET

Detta är historien om skidåkaren som inte hajade klyket.
Han hette Sven Utterström, kallades för ”Uttern” och kom från Boden.
1929 blev han förste utlänning att vinna Holmenkollens femmil och för det fick han det svenska bragdguldet. Ännu mer guld kunde det ha blivit om han hade förstått den tidens stockholmsslang.


När det bestämdes att de olympiska spelen 1932 skulle hållas i Lake Placid i USA, nära den kanadensiska gränsen, förstod Utterström att det krävdes förberedelser utöver det vanliga. Han tog ledigt från jobbet i ett halvår och åkte till Alaska för att kunna träna under likvärdiga förhållanden.
Där försörjde han sig som pälsjägare och sköt grizzlybjörnar i de kanadensiska skogarna.


När OS började var han i toppform. Det fanns bara två individuella distanser på den tiden, 18 och 50 kilometer. ”Uttern” inledde med att ta guld på 18, och alla trodde att han skulle sopa hem specialdistansen fem mil också.


Han var som sagt noga med förberedelserna, så han åt en stadig måltid på morgonen, lika lång tid före start som han var van vid, och åkte sedan ut till tävlingsplatsen i god tid. Men starten blev uppskjuten ett par timmar, så när ”Uttern” gav sig i väg som nummer 13 insåg han att han måste ha mer näring än vanligt på vägen.


Han hade fått besked om att en svensk matkontroll var upprättad efter drygt halva distansen. En femmil under svåra förhållanden kunde på den tiden ta bort emot fem timmar, så det gällde att få i sig något att äta på vägen.
Utterström rapporterades som trea efter 25 kilometer, och då räknade svenskarna med att han skulle börja upphämtningen.


I en tung uppförsbacke efter cirka tre mil hade lagledningen placerat två stockholmare med mat åt de svenska åkarna. När ”Uttern” kom stapplande, trött och hungrig, ropade de:
-Ska´ru ha krubb?
”Uttern” tittade på dem med glasartad blick utan att förstå ett ord. Krubb, vad var det? Det hade man inte hört talas om i Norrbotten på den tiden, så han åkte vidare.


Efteråt framkom att han hade trott att det var någon sorts utrikiska, att det var tyskar eller tjecker som hade stått där och att den svenska kontrollen var placerad längre fram.
Men det blev inget krubb, så ”Uttern” rasade till sjätte plats i resultatlistan, och detta bara för att han inte hajade klyket.
Till saken hör att Sven Utterström under resten av sitt liv (han avled 1979) förnekade att det hade gått till på det viset. Det hade helt enkelt inte stått några svenskar med mat ute i terrängen.
Detta bekräftar naturligtvis bara de gamla journalistiska visdomsorden: Kolla aldrig en bra story - då spricker den.


2 kommentarer:

  1. Härligt Gunnar, det kommer alltid ljusglimtar från ditt håll Tackar

    SvaraRadera
  2. Åkte han bjusjöloppet o han börja spurta under skidbacken som fans då stämmer de eller har jag drömt.

    SvaraRadera