fredag 22 februari 2013

NÄR "SÄCKEN" NÄSTAN VANN ALLT

Skid-VM i Lahtis är i full gång
Senast det begav sig, 2015 i Falun, tog Sverige två guld, fyra silver och tre brons.
Nio VM-medaljer är svenskt rekord, men nästan lika många tog vi 1987 i Oberstdorf i tyska Bayern.


Då blev det tre guld, två silver och tre brons. Hälften av de åtta medaljerna låg en och samme man bakom, Thomas Wassberg, som gjorde sitt bästa mästerskap alla kategorier den gången.
Faktum är att ”Säcken” var mindre än en halv minut från att ta ett historiskt storslam och vinna allt som gick att vinna på den tiden.


Han inledde med guld på tremilen den 12 februari.
Tre dagar senare blev det silver på 15 kilometer, knappt sju sekunder (6,8 för att vara exakt) efter italienaren Marco Albarello.
Efter ytterligare två dagar var det dags för stafetten. Här blev det guld för den svenska kvartetten Erik Östlund, Gunde Svan, Thomas Wassberg och Torgny Mogren, sedan Wassberg gett Sverige ett stort försprång efter den tredje sträckan.


Fyra dagar senare, den 21 februari, avslutades VM med femmilen. Här blev det en ny silvermedalj för Wassberg, 22,3 sekunder efter Maurilio de Zolt från Italien.
Sammanlagt 29,1 sekunder skiljde alltså den svenske skidkungen från ytterligare två guldmedaljer.
Lägg därtill att Christer Majbäck var trea på tremilen, att Torgny Mogren blev trea på femmilen, att Marie-Helen Westin tog guld på damernas 20 kilometer och förde upp Sverige på bronsplats i stafetten där de tre tidigare sträckorna åktes av Magdalena Wallin (som i dag heter Forsberg), Karin Lamberg-Skog och Annika Dahlman.


Thomas Wassberg utsågs till årets bragdmedaljör redan 1980 men vägrade ta emot utmärkelsen i protest mot att Sven-Åke Lundbäck inte hade fått den för sina två VM-guld i Lahtis 1978.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar