Ett av de allra värsta inträffade när Bengt-Erik Grahn ledde VM-tävlingen i slalom 1966 i Chile med fyra sekunder. I toppluva och stickad tröja var han på väg att utklassa världseliten när han stupade på 13:e porten från mål.
Jag är osäker på om tv sände direkt från andra sidan jordklotet på den tiden, men jag minns en gammal svartvit filmsnutt där man fick se hur den svenska guldmedaljen försvann i ett par stora kullerbyttor och ett moln av snö.
Så här i utförsåkningens VM-tider kan det finnas anledning att påminna om att det för svensk del inte började med Stenmark. Redan på 50-talet hade vi åkare i världstoppen.
Sollander tog sedan också OS-brons i Cortin 1956, Sveriges första olympiska medalj i alpin skidsport. I Cortina ingick VM i OS-tävlingarna så ”Solla” fick ett nytt VM-brons på köpet. Och eftersom han åkte bra i störtlopp (10:a) och storslalom (16:e) blev det även ett VM-brons i alpin kombination.
Men det var om Bengt-Erik Grahn det här skulle handla, den kultförklarade virvelvinden från Kittelfjäll, som Galenskaparna och After Shave gjorde en hyllningssång om med text till discolåten YMCA.
I Kittelfjälls skidanläggning finns Bengt-Eriks löpa till minne av hans karriär.
Hans främsta placering i världscupen är en andraplats efter Jean-Claude Killy i Kitzbühels slalom 1967. Före det hade han vunnit flera FIS-tävlingar, som var föregångare till den alpina världscupen.
I Idrottsbladets julnummer samma år skrev Sigge Bergman:
Själv bytte jag plats från banans mitt till målet för att ta emot Bengt-Erik efter hans andra åkning Redan hade jag omsvärmats av journalister som utfrågade mig om den svenske ”världsmästaren” och jag hade lovat biträda en av de västtyska radioreportrarna vid segerintervjun.
Bengt-Erik var koncentrerad som aldrig förr. Jag såg själv hur han på väg upp till starten spottade ut snusbussen och hur allvaret präglade hans blekmagra ansikte.
Svenske truppledaren Calle Briandt rapporterade efteråt till sitt förbund:
Andra omgången förbereds på samma sätt som den första. Det finns ingen anledning att ändra dispositionerna. Flera kontinenttränare uppmanar Bengt-Erik att åka lugnt. Vi låter Bengt-Erik själv avgöra taktiken, han har sin egen rytm, sitt eget tempo, att ändra något nu skulle vara att öka risken ännu mer för ett misslyckande. ”Man ska köra i sin personliga takt, Bengt-Erik är en sprinter och en sådan kan man inte förändra,” säger vår tränare Fridolin Burtscher.
Calle Briandt fortsätter:
Det var rasande synd om vår svenske slalomåkare, avslutar Sigge Bergman. Han var – så sa många i Portillo – tävlingens moraliske världsmästare. Hans tekniska uppvisning hade förstummat sakkunskapen.
Bengt-Erik Grahn arbetade efter karriären som idrottslärare på Lidingö. Där bodde han kvar till sin död som 78-åring i november 2019.
Och hyllningslåten finns förstås på Youtube med adress https://www.youtube.com/watch?v=y9k4IQfL8Ag. Eller så kan man söka på Bengt-Erik Grahn.
Mycket intressant återblick. Jag vill minnas att Grahn och jag tävlade i längdåkning 30 km på I5 i Östersund. Han lumpade där och jag var på vinterutbildning med I11 i Växjö. De norrländska skidåkarna var snart borta i skogen, jag förfrös öronen och fick ligga ett par dagar på 15:s sjuka. Men jag fullföljde loppet och kom i mål timmar efter segraren och samtliga deltagare från I5.
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=X3n-DBKTXoQ
SvaraRaderaIntressant läsning Gunnar. Tack för denna info.
SvaraRadera