tisdag 19 februari 2013

UPP SOM EN SOL . . .

Upp som en sol och ner som en pannkaka. Ibland är det snabba ryck i sportens värld.
För Jörgen Brink var det rena barg och dal-banan när skid-VM avgjordes i Val i Fiemme för tio år sedan.


Först spurtade han till sig en sensationell bronsmedalj i dubbeljakten (som man sa på den tiden), endast slagen av Per Elofsson och norske Tore Ruud Hofstad.
Sedan kroknade han i klar ledning någon kilometer från mål i stafetten och fick se det väntade svenska guldet förvandlas till brons.
Och när alla undrade om han någonsin skulle våga visa sig i skidspåren igen, reste han sig och tog brons även på femmilen.

När nu VM avgörs i Val di Fiemme för tredje gången kan man se tillbaka på stora svenska framgångar i den lilla skidorten i provinsen Trento längst upp i norra Italien. 2003 blev det sex medaljer och 1991 blev det åtta.
Det var här som Gunde Svan avslutade sin internationella mästerskapskarriär 1991 med att först vinna tremilen och sedan bli tvåa på både 15 och 50 km plus att han var med om att åka hem ett silver åt Sverige i stafetten. På femmilen blev det till och med svensk dubbel med Torgny Mogren som etta och Svan som tvåa.


Och 2003 hade det blivit svensk trippel på samma distans, om det inte hade varit för tjecken Martin Koukal. Efter honom radade nämligen Anders Södergren, Jörgen Brink och Mathias Fredriksson upp sig som tvåa, trea och fyra.
En liten tröst för det uteblivna guldet var kanske att Koukal hade en svensk tränare (Christer Skog) och vistades långa tider i Sverige. Han tävlade till och med för Arvika IS ett tag och blev som Arvikaåkare fjärde man i Vasaloppet 2005, då klubbkamraten och träningskompisen Martin Larsson var tvåa efter Oskar Svärd.


VM i Val di Fiemme 2003 blev förresten historiskt på mer än ett sätt.
Dels var det mästerskapspremiär för den nya grenen skiathlon, som då omfattade 10 km klassiskt och 10 km fritt med skidbyte emellan. (Tidigare hade man kört de båda loppen över två dagar med jaktstart under den andra.)


Dels var det sista gången som en riktig femmil fanns på VM/OS-programmet. Efter 2003 blev det gemensam start och sällskapsresa i 45 kilometer, så att vi tv-tittare kunde gå ut i köket och koka kaffe eller ägna oss åt annat i väntan på att det skulle dra ihop sig till spurt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar