tisdag 10 juli 2012

TRÄGNA TRAVTIPPARE VINNER IBLAND

Jag är medlem i ett travsällskap.
Reglerna är enkla men stränga. Bolaget består av sex personer. Var och en spelar för 100 kronor var sjätte vecka. Sedan ringer man runt till sina kamrater och rapporterar hur tipsraden ser ut.


I de ursprungliga statuterna fastslogs att tre av medlemmarna ska vara flickor och tre ska vara pojkar. Flickorna ska helst vara sömmerskor och samtliga ska ha eller ha haft otur i kärlek för att på så sätt tillföra spelbolaget tur.
På den sistnämnda punkten har dock bestämmelserna lättats något med åren och viss dispens givits.
Medlemmarna är spridda över landet och bor för närvarande i Uddevalla, Färgelanda, Göteborg och Nacka.


Ständig ordförande och sekreterare är bolagets man i Göteborg, som vid varje nytt årsskifte skickar ut ett detaljerat schema över vilka veckor var och en ansvarar för.
Alla vinster sätts in på ett bankkonto som handhas av syndikatets kassörska. När tillräckligt mycket pengar har influtit hålls en telefonkonferens för att hitta lämplig tävlingsdag på Åby, där syndikatets medlemmar då samlas för att spela bort vinsten.


Syndikatets kassörska går först till banken och tömmer kontot samt delar beloppet i sex lika delar. Dessa läggs i sex olika kuvert som delas ut till medlemmarna med uppmaning att spela hårt, bestämt och hänsynslöst på alla högoddsare de ser.


Blir det några pengar över beger sig sällskapet till restaurang Kometen och äter var sin wienerschnitzel samt utbringar fyrfaldiga leven för Björn Goop, Åke Svanstedt, Örjan Kihlström eller annan kusk som med säker styrning har bidragit till måltiden.
Sedan åker var och en hem till sitt och laddar för nya vinstgivande tips.
Några stora pengar inflyter sällan. Det brukar gå cirka fem år innan kontot har växt så mycket att ett nytt besök på Åby blir aktuellt.


Oförstående och fantasilösa kamrerstyper har räknat ut att om vi satte in vår hundralapp direkt på kontot i stället, skulle vi kunna göra en sådan utflykt varje år. Därmed avslöjar de också att de inte har fattat nånting och att de i likhet med de flesta räknenissar fullständigt har missat poängen.
Mitt travintresse grundlades en blåsig sommarkväll i Lycksele för många år sedan. En utförlig rapport om detta följer senare i veckan.

1 kommentar:

  1. Bra travat här. Nu ser jag fram emot midnattstrav från Lycksele. Ack ja!

    SvaraRadera